Regionalne możliwości skupu i przetwórstwa mleka z gospodarstw rolnych w Polsce

Czekaj, M.; Parzonko, A. (2025). Regionalne możliwości skupu i przetwórstwa mleka z gospodarstw rolnych w Polsce (Regional possibilities of purchasing and processing milk from farms in Poland). Annals PAAAE, XXVII(2), 37-52.

 

Streszczenie: Przestrzenna specjalizacja produkcji mleka w Polsce jest procesem, który trwa już od wielu lat i jest związana z koncentracją przetwórstwa. Natomiast konsumpcja mleka i przetworów mlecznych nie jest uwarunkowana regionalnie, ale wynika z liczby konsumentów. Głównym celem artykułu jest przedstawienie regionalnych możliwości skupu mleka przez podmioty przetwórcze oraz jego konsumpcji przez mieszkańców danego regionu w zestawieniu z możliwościami produkcyjnymi regionu. Analizowano dane GUS za lata 2005 oraz 2018-2022, dotyczące wielkości produkcji, konsumpcji i przetwórstwa mleka z podziałem na województwa. Prowadzone analizy potwierdziły koncentrację produkcji mleka w trzech województwach: podlaskim, mazowieckim i wielkopolskim. W gospodarstwach zajmujących się produkcją mleka zlokalizowanych w województwach mazowieckim i wielkopolskim odnotowano wyższy poziom produkcji mleka w odniesieniu do wielkości skupu realizowanego na tym terenie. Oznaczało to konieczność sprzedaży mleka do podmiotów zlokalizowanych na terenie innych województw. Województwo podlaskie znalazło się w strefie względnego komfortu producenta mleka, gdyż produkcja była mniejsza od wielkości skupu, ale jednocześnie przekraczała wielkość konsumpcji w województwie. Porównanie danych za lata 2005 i 2018 wskazuje, że tylko w przypadku województwa lubuskiego nastąpiło przemieszczenie pomiędzy polami macierzy komfortu producentów mleka – z pola względnego dyskomfortu do strefy komfortu producenta mleka.

 

Pełny tekst publikacji do pobrania TUTAJ.