Doświadczenia z wdrażania demonstratora hybrydowej hydrofitowej oczyszczalni ścieków w SM Mlekovita w Oddziale Produkcyjnym Kurpie w Baranowie

Celem opracowania jest prezentacja doświadczeń z wdrażania demonstratora hybrydowej hydrofitowej oczyszczalni ścieków w SM Mlekovita w Oddziale Produkcyjnym Kurpie w Baranowie. Demonstrator został wykonany w kwietniu i maju 2025 r. w ramach projektu SUPRIM i zadania pt. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego - projekt badawczy” w obszarze 2.1. „Opracowanie technologii doczyszczania ścieków oraz zagospodarowania osadów ściekowych pochodzących z zakładów mleczarskich w oparciu o wykorzystanie metody hydrofitowej”, finansowanego z dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Działania dotyczące wdrożenia demonstratora hybrydowego systemu hydrofitowego w ramach obszaru 2.1. były realizowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie...(więcej)

Energetyczny potencjał odpadów z mleczarni: wartość biometanu wytworzona z odpadów organicznych pochodzących z przemysłu mleczarskiego

W dobie globalnych wyzwań klimatycznych oraz potrzeby dekarbonizacji gospodarki, szczególnie istotne staje się poszukiwanie alternatywnych, odnawialnych źródeł energii. Jednym z kierunków badań, który łączy potencjał ekologiczny z efektywnością ekonomiczną, jest produkcja biometanu z odpadów organicznych pochodzących z przemysłu spożywczego, w tym z zakładów mleczarskich [1]. Produkcja mleka i jego przetwarzanie wymaga energii i generują spore ilości odpadów organicznych, takich jak niezagospodarowana technologicznie serwatka, ścieki poprodukcyjne czy osady ściekowe z oczyszczalni ścieków. Dotychczasowe metody utylizacji odpadów organicznych związanych z przemysłem mleczarskim, często wiążą się z wysokimi kosztami i negatywnym wpływem na środowisko....(więcej)

Wykorzystanie metody hydrofitowej do unieszkodliwiania ścieków i osadów ściekowych z zakładów mleczarskich – przegląd

Stosowanie systemów hydrofitowych w celu ochrony zasobów wodnych w Polsce i na świecie ma wieloletnią tradycję. W systemach hydrofitowych wykorzystuje się właściwości materiału filtracyjnego i roślin do rozkładu oraz eliminacji zanieczyszczeń organicznych i biogennych z wód i ścieków oraz z osadów ściekowych. W krajach o ciepłym klimacie stosowane są systemy wodno-roślinne i gruntowo-roślinne. Natomiast w krajach, gdzie występują ujemne temperatury powietrza w okresie zimowym stosuje się głównie systemy gruntowo-roślinne z pionowym (VF) lub poziomym (HF) przepływem ścieków [17, 18]. Początkowo na świecie stosowano jednostopniowe systemy hydrofitowe składające się z jednego złoża gruntowo-roślinnego...(więcej)

Właściwości energetyczne osadów ściekowych

Osady ściekowe powstają jako odpad w procesie oczyszczania ścieków. Ze względu na rodzaj i właściwości oczyszczanych ścieków, rodzaj technologii wykorzystanej do oczyszczania ścieków oraz etap oczyszczania (np. osady wstępne, przefermentowane, odwodnione) powstają osady ściekowe o zróżnicowanych właściwościach i podatności na dalsze procesy przetwarzania [1]. Głównym rodzajem osadów ściekowych powstających w typowej oczyszczalni ścieków jest nadmiarowy osad czyny. Osad czynny powstaje w komorze napowietrzania, a wydzielany jest ze strumienia oczyszczanych ścieków w osadniku wtórnym. Osad czynny jest żywą zawiesiną mikroorganizmów zdolnych do prowadzenia procesów utleniania związków organicznych, nitryfikacji, denitryfikacji lub wykazujących zdolność do kumulowania fosforu [2]. Osady ściekowe ze względu na swoje właściwości mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi oraz środowiska naturalnego...(więcej)

Sektor mleczarski a środowisko

Sektor mleczarki posiada ogromny potencjał ekonomiczny, gdyż w rankingu Top 200 najcenniejszych polskich marek w roku 2023 uplasowało się 19 firm z sektora mleczarskiego, a najwyżej notowana zajęła 17 miejsce. Trzeba rozbijać współpracę sektora z nauką, gdyż rynek startupów który w 2022 r. wygenerował wartość ponad 6 bln USD (6 000 mld), a w ostatnich 30 latach tempo wzrostu polskiej gospodarki było jednym z najszybszych na świecie.

Wpływ sektora mleczarskiego na środowisko jest silnie skorelowany z potencjałem ekonomicznym i inwestycjami prowadzonymi w tej gałęzi gospodarki. Na pełne dane makroekonomiczne, czy opracowania naukowe wskaźników obrazujących rok 2023, a zwłaszcza 2024 należy zaczekać, gdyż mają one charakter wtórny, dlatego jak się wydaje zasadnym, jest spojrzenie na uwarunkowania gospodarcze z perspektywy opinii czołowych globalnych analityków. 21 listopada 2023 r. Ruchir Sharm szef Rockefeller International powiedział: „w 2022 i w 2023 r. udział Chin w światowym PKB zmniejszał się. To historyczna zmiana. Chiny nie przyczyniają się już do wzrostu światowej gospodarki. Za jej rozwój odpowiadają USA i kraje wschodzące, w tym zwłaszcza: Indie, Indonezja, Meksyk, Brazylia i Polska”. Zaliczenie naszego kraju do grupy gospodarek mających wpływ na koniunkturę światową ma silne podstawy we wskaźnikach ekonomicznych. Tydzień wcześniej 15 listopada 2023  r. magazyn Forbes przy współpracy z firmą badawczą Minds & Roses przygotował ranking Top 200 najcenniejszych polskich marek w roku 2023. W tym zestawieniu uplasowało się 19 firm z sektora mleczarskiego, a najwyżej notowana zajęła 17 miejsce. Co więcej w najszerszym rankingu 1000 największych polskich firm opracowanym przez „Nowy Przemysł” we  współpracy z „Dun & Bradstreet Poland” wskazano, że „aż 75% uwzględnionych w badaniu firm jest w bardzo dobrej kondycji finansowej, kolejne 16% – w dobrej. Ostatnim elementem spajającym sektor mleczarski i mającym realny wpływ na środowisko jest korelacja praktyki i nauki. Na tym polu miernikiem innowacyjności jest rynek startupów który w 2022 r. wygenerował wartość ponad 6 bln USD (6 000 mld) i to w pandemicznym 2021 r. To więcej niż PKB każdego kraju, poza USA, z grupy G7.  Z szacunków, jakie 6 października 2021 r. (nowszych brak) zaprezentowała „Gazeta Rolnicza Nasza Rola”, wynika że: „w 2020 r. w startupy z branży rolno-spożywczej (AgriTech) na całym świecie, zainwestowano blisko 30 mld USD”. Mamy zatem wolumen 6 000 mld, a wykorzystaliśmy tylko 30 mld USD. Przywołane dane dotyczące potencjału polskich firm sektora AgriTech silnie korelują z analizą Banku Światowego z 11 maja 2022 r. „Paths of Productivity Growth in Poland: A Firm Level Perspective” z której wynika, że „w ostatnich 30 latach tempo wzrostu polskiej gospodarki było jednym z najszybszych na świecie”. Raport ten był z podziwem komentowany w Davos w 2022 roku.