Probiotyki sprzymierzeńcami sportowców
Suplementacja probiotykami, naturalnie występującymi w wielu mlecznych napojów fermentowanych, zyskuje coraz większe zainteresowanie w środowisku sportowym. Wiąże się z promocją zdrowia, poprawą jakości treningu i zwiększeniem wydolności organizmu. U sportowców biorących udział w długotrwałych zawodach wytrzymałościowych, takich jak maratony, triathlony czy wyścigi kolarskie, często występują dolegliwości żołądkowo-jelitowe [14]. Objawy takie jak nudności, skurcze, wzdęcia czy biegunka mogą wynikać z redystrybucji przepływu krwi z narządów trzewnych do krążenia obwodowego w celu obniżenia temperatury ciała. Zjawisko to może prowadzić do hipoperfuzji trzewnej, co stanowi prawdopodobny mechanizm zaburzeń funkcjonowania jelit [17,18]. Dodatkowo intensywne ruchy jelit podczas biegu mogą sprzyjać nasileniu objawów ze strony układu pokarmowego...(więcej)