ŚWIĘTUJEMY 10 LAT!
SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA JUBILEUSZOWĄ EDYCJĘ OGÓLNOPOLSKIEGO ŚWIĘTA SERA!
NA UCZESTNIKÓW WYDARZENIA CZEKAJĄ:
- najlepsze sery, twarogi i specjały do serów z całej Polski,
- wyjątkowa atmosfera i spotkania z pasjonatami serowarstwa,
- strefy edukacyjne dla wszystkich, niezależnie od wieku,
- gotowanie na żywo oczywiście NA SEROWO i nie tylko,
- konkursy z nagrodami dla publiczności i niespodzianki jubileuszowe,
- wspólne świętowanie dekady dzielenia się pasją do serów.
Festiwal, jak co roku, odbędzie się w Kortowie – miasteczku studenckim Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – uznanym za najpiękniejszy kampus akademicki w Polsce i jeden z najpiękniejszych w Europie. W tym roku zapraszamy Państwa w dniach 13-14 września.
ORGANIZATORAMI INICJATYWY SĄ: Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji KORTOSFERA UWM w Olsztynie.
PROJEKT OBJĘTY JEST PATRONATEM Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego Marcina Kulaska, Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Prezydenta Miasta Olsztyna Roberta Szewczyka, a także JM Rektora dr. hab. Jerzego Przyborowskiego, prof. UWM.
W TRAKCIE TRWANIA FESTIWALU PRZEPROWADZONY ZOSTANIE KONKURS Z UDZIAŁEM KONSUMENTÓW, którzy głosują na SEROWEGO KRÓLA oraz TWAROGOWEGO KRÓLA. W drugim konkursie wystawcy ubiegają się o wyróżnienie statuetką Rektora UWM w Olsztynie – HIT TWAROGOWY oraz HIT SEROWY.
Zostaną również przydzielone trzy puchary: MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO, PREZYDENTA OLSZTYNA oraz PREZESA KRAJOWEGO STOWARZYSZENIA MLECZARZY.
RAMOWY PROGRAM WYDARZENIA:
SOBOTA, 13 września 2025, 10.00 – 18.00
- DEGUSTACJA SERÓW I TWAROGÓW na stoiskach producentów
- oficjalne otwarcie 10. OGÓLNOPOLSKIEGO ŚWIĘTA SERA (11.00)
- SEROWY KRÓL I TWAROGOWY KRÓL konkurs konsumentów
- konkursy TEMATYCZNE z nagrodami DLA PUBLICZNOŚCI
- W SAMO POŁUDNIE… BIJEMY SEROWY REKORD w rozciąganiu sera mozzarella (12.00)
- SER NA OKRĄGŁO – W KUCHNI I GASTRONOMII pokazy i degustacja (14.00)
- SPACERKIEM PO HALI TECHNOLOGICZNEJ (15.00)
- LABORATORIUM SERA I TWAROGU pokazy technologiczno-laboratoryjne
- ULICZKA SEROMANIAKÓW animacje, zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci
- NAUKA BEZ TAJEMNIC - Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji KORTOSFERA UWM w Olsztynie
NIEDZIELA, 14 WRZEŚNIA 2025, 10.00 – 16.00
- DEGUSTACJA SERÓW I TWAROGÓW na stoiskach producentów
- SEROWY KRÓL I TWAROGOWY KRÓL konkurs konsumentów
- ŚNIADANIOWE IMPRESJE degustacja zorganizowana przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie (11.00)
- KONKURSY TEMATYCZNE z nagrodami dla publiczności
- SPACERKIEM PO HALI TECHNOLOGICZNEJ (12.00)
- PRZEZ DZIURKĘ SERA DO KUCHNI pokazy kulinarne i degustacja
- LABORATORIUM SERA I TWAROGU pokazy technologiczno-laboratoryjne
- ULICZKA SEROMANIAKÓW animacje, zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci
- NAUKA BEZ TAJEMNIC - Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji KORTOSFERA UWM w Olsztynie
- OFICJALNE ZAKOŃCZENIE FESTIWALU rozstrzygnięcie konkursu konsumentów na najlepszy ser i twaróg, wręczenie pucharów i statuetek (15.00)
PATRONAT MEDIALNY:
Forum Mleczarskie, Polska Rolna. Nowy Przegląd Mleczarski, Przegląd Mleczarski, Radio UWM FM, Wiadomości Uniwersyteckie
Dołączcie do nas i poczujcie wyjątkowy smak jubileuszu!
13–14 września 2025 r., UWM w Olsztynie, ul. Dybowskiego 11
WSTĘP NA WYDARZENIE JEST BEZPŁATNY.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ.
Jest nam niezmiernie miło poinformować, że będziemy obecni na XXXIV Forum Ekonomicznym w Karpaczu.
Pawilon Polskiej Nauki, który w tak szerokim zakresie funkcjonuje po raz pierwszy, będzie przestrzenią inspiracji, spotkań i wspólnych pomysłów na to jak wzmacniać współpracę polskich naukowców z biznesem - podkreśla minister Marcin Kulasek.
Odwiedzający będą mieli okazję poznać m.in. projekty z zakresu cyfrowej medycyny, innowacje dla sektora mleczarskiego czy proaktywnej edukacji w stronę przedsiębiorczości.
Partnerzy Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego – konsorcja uczelni i instytuty badawcze – zaprezentują w Pawilonie Polskiej Nauki projekty będące efektem wspólnych badań. To dorobek, który znajduje praktyczne zastosowanie w gospodarce i wpływa na poprawę jakości życia.
Jednym z wystawców będzie Sieć uczelni przyrodniczych SUP-RIM. W ramach naszego projektu opracowane zostały m.in. technologie produkcji wysokobiałkowych produktów mleczarskich i mleka dla niemowląt. W Karpaczu będzie można nie tylko zobaczyć procesy ich wytwarzania, lecz także spróbować efektów badań – na przykład wysokobiałkowych lodów bez cukru.
To dla Nas duży zaszczyt i wyróżnienie.
Miło nam poinformować, że dołączyliśmy do trasy „Lato z Radiem i Telewizją Polską” - Ruszamy w Polskę!
Naszych wspaniałych naukowców z projektu Sieć Uczelni Przyrodniczych - Rozwój Innowacyjnego Mleczarstwa spotkacie na trasie piknikach Lata z Radiem!
Tutaj będziemy:
ELBLĄG 12 lipca:
Plac przy Katedrze w Elblągu
STADION ŚLĄSKI 19 lipca:
Superauto.pl Stadion Śląski przy bramie nr 4
GIŻYCKO 26 lipca:
Port Ekomarina
PODDĘBICE 2 sierpnia:
Teren koncertowy obok Term Poddębice
LUBLIN 9 sierpnia:
Błonia pod Zamkiem Lubelskim
MROZY 16 sierpnia:
Park im. Jana Starosty
TARNÓW 23 sierpnia:
Centrum Wypoczynku i Rekreacji Kantoria
GRUDZIĄDZ 30 sierpnia:
Błonia Nadwiślańskie
Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie pełne wiedzy i smaku!
Jeśli interesuje Cię świat lodów, produktów mlecznych i zdrowego odżywiania – nie może Cię zabraknąć!
Start: Poniedziałek 19.05.2025 r.
godz. 9:30 -11.30
W programie:
"Lody bez tajemnic" – dowiedz się, jak powstają najlepsze lody i co kryje się za ich jakością!
Moda na produkty wysokobiałkowe – sprawdź, czy mleko wpisuje się w nowoczesne trendy żywieniowe.
Mleczne pytania, dietetyczne odpowiedzi – praktyczne wskazówki od dietetyka.
Spotkaj się z ekspertami z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
To idealna okazja, by połączyć naukę z pasją do dobrego smaku!
Szczegółowy program wydarzenia:
- Lody bez tajemnic. Cz.1. Porcja lodowej wiedzy (dr hab. inż. Dorota Najgebauer-Lejko, prof. URK)
- Lody bez tajemnic. Cz.2. Od pomysłu do pucharka (dr hab. inż. Marek Sady, prof. URK)
- Moda na produkty wysokobiałkowe. Czy białka mleka i wyroby mleczarskie się w nią wpisują? (dr inż. Marek Szołtysik - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
- Mleczne pytania, dietetyczne odpowiedzi (mgr Maria Przyborowska-Sapek)
Dodatkowe informacje:
- Po wystąpieniach Ekspertów będzie tradycyjnie krótka sesja Q&A
Jak dołączyć do wydarzenia?
Wystarczy kliknąć w link do spotkania (tutaj)

Zarezerwuj czas! Będzie merytorycznie i smacznie!