10. Ogólnopolskie Święto Sera – Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa

ŚWIĘTUJEMY 10 LAT! 
SERDECZNIE ZAPRASZAMY NA JUBILEUSZOWĄ EDYCJĘ OGÓLNOPOLSKIEGO ŚWIĘTA SERA!

 

NA UCZESTNIKÓW WYDARZENIA CZEKAJĄ:

  • najlepsze sery, twarogi i specjały do serów z całej Polski,
  • wyjątkowa atmosfera i spotkania z pasjonatami serowarstwa,
  • strefy edukacyjne dla wszystkich, niezależnie od wieku,
  • gotowanie na żywo oczywiście NA SEROWO i nie tylko,
  • konkursy z nagrodami dla publiczności i niespodzianki jubileuszowe,
  • wspólne świętowanie dekady dzielenia się pasją do serów.

 

Festiwal, jak co roku, odbędzie się w Kortowie – miasteczku studenckim Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – uznanym za najpiękniejszy kampus akademicki w Polsce i jeden z najpiękniejszych w Europie. W tym roku zapraszamy Państwa w dniach 13-14 września.

ORGANIZATORAMI INICJATYWY SĄ: Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji KORTOSFERA UWM w Olsztynie.

PROJEKT OBJĘTY JEST PATRONATEM Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego Marcina Kulaska, Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Prezydenta Miasta Olsztyna Roberta Szewczyka, a także JM Rektora dr. hab. Jerzego Przyborowskiego, prof. UWM.

W TRAKCIE TRWANIA FESTIWALU PRZEPROWADZONY ZOSTANIE KONKURS Z UDZIAŁEM KONSUMENTÓW, którzy głosują na SEROWEGO KRÓLA oraz TWAROGOWEGO KRÓLA. W drugim konkursie wystawcy ubiegają się o wyróżnienie statuetką Rektora UWM w Olsztynie – HIT TWAROGOWY oraz HIT SEROWY.

Zostaną również przydzielone trzy puchary: MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO, PREZYDENTA OLSZTYNA oraz PREZESA KRAJOWEGO STOWARZYSZENIA MLECZARZY.

 

RAMOWY PROGRAM WYDARZENIA:

SOBOTA, 13 września 2025, 10.00 – 18.00

  • DEGUSTACJA SERÓW I TWAROGÓW na stoiskach producentów
  • oficjalne otwarcie 10. OGÓLNOPOLSKIEGO ŚWIĘTA SERA (11.00)
  • SEROWY KRÓL I TWAROGOWY KRÓL konkurs konsumentów
  • konkursy TEMATYCZNE z nagrodami DLA PUBLICZNOŚCI
  • W SAMO POŁUDNIE… BIJEMY SEROWY REKORD w rozciąganiu sera mozzarella (12.00)
  • SER NA OKRĄGŁO – W KUCHNI I GASTRONOMII pokazy i degustacja (14.00)
  • SPACERKIEM PO HALI TECHNOLOGICZNEJ (15.00)
  • LABORATORIUM SERA I TWAROGU pokazy technologiczno-laboratoryjne
  • ULICZKA SEROMANIAKÓW animacje, zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci
  • NAUKA BEZ TAJEMNIC - Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji KORTOSFERA UWM w Olsztynie

 

NIEDZIELA, 14 WRZEŚNIA 2025, 10.00 – 16.00

  • DEGUSTACJA SERÓW I TWAROGÓW na stoiskach producentów
  • SEROWY KRÓL I TWAROGOWY KRÓL konkurs konsumentów
  • ŚNIADANIOWE IMPRESJE degustacja zorganizowana przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie (11.00)
  • KONKURSY TEMATYCZNE z nagrodami dla publiczności
  • SPACERKIEM PO HALI TECHNOLOGICZNEJ (12.00)
  • PRZEZ DZIURKĘ SERA DO KUCHNI pokazy kulinarne i degustacja
  • LABORATORIUM SERA I TWAROGU pokazy technologiczno-laboratoryjne
  • ULICZKA SEROMANIAKÓW animacje, zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci
  • NAUKA BEZ TAJEMNIC - Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji KORTOSFERA UWM w Olsztynie
  • OFICJALNE ZAKOŃCZENIE FESTIWALU rozstrzygnięcie konkursu konsumentów na najlepszy ser i twaróg, wręczenie pucharów i statuetek (15.00)

 

PATRONAT MEDIALNY:
Forum Mleczarskie, Polska Rolna. Nowy Przegląd Mleczarski, Przegląd Mleczarski, Radio UWM FM, Wiadomości Uniwersyteckie

Dołączcie do nas i poczujcie wyjątkowy smak jubileuszu!

13–14 września 2025 r., UWM w Olsztynie, ul. Dybowskiego 11

WSTĘP NA WYDARZENIE JEST BEZPŁATNY.

Więcej informacji znajdziecie TUTAJ.

 

SUP-RIM na XXXIV Forum Ekonomicznym w Karpaczu

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że będziemy obecni na XXXIV Forum Ekonomicznym w Karpaczu.

Pawilon Polskiej Nauki, który w tak szerokim zakresie funkcjonuje po raz pierwszy, będzie przestrzenią inspiracji, spotkań i wspólnych pomysłów na to jak wzmacniać współpracę polskich naukowców z biznesem - podkreśla minister Marcin Kulasek.

Odwiedzający będą mieli okazję poznać m.in. projekty z zakresu cyfrowej medycyny, innowacje dla sektora mleczarskiego czy proaktywnej edukacji w stronę przedsiębiorczości. 
Partnerzy Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego – konsorcja uczelni i instytuty badawcze – zaprezentują w Pawilonie Polskiej Nauki projekty będące efektem wspólnych badań. To dorobek, który znajduje praktyczne zastosowanie w gospodarce i wpływa na poprawę jakości życia.

Jednym z wystawców będzie Sieć uczelni przyrodniczych SUP-RIM. W ramach naszego projektu opracowane zostały m.in. technologie produkcji wysokobiałkowych produktów mleczarskich i mleka dla niemowląt. W Karpaczu będzie można nie tylko zobaczyć procesy ich wytwarzania, lecz także spróbować efektów badań – na przykład wysokobiałkowych lodów bez cukru.  

To dla Nas duży zaszczyt i wyróżnienie.

SUPRIM na piknikach Lata z Radiem

Miło nam poinformować, że dołączyliśmy do trasy „Lato z Radiem i Telewizją Polską” - Ruszamy w Polskę!

Naszych wspaniałych naukowców z projektu Sieć Uczelni Przyrodniczych - Rozwój Innowacyjnego Mleczarstwa spotkacie na trasie piknikach Lata z Radiem!

Tutaj będziemy:

ELBLĄG 12 lipca:
Plac przy Katedrze w Elblągu 

STADION ŚLĄSKI 19 lipca: 
Superauto.pl Stadion Śląski przy bramie nr 4 

GIŻYCKO 26 lipca: 
Port Ekomarina 

PODDĘBICE 2 sierpnia: 
Teren koncertowy obok Term Poddębice 

LUBLIN 9 sierpnia: 
Błonia pod Zamkiem Lubelskim 

MROZY 16 sierpnia: 
Park im. Jana Starosty 

TARNÓW 23 sierpnia: 
Centrum Wypoczynku i Rekreacji Kantoria 

GRUDZIĄDZ 30 sierpnia: 
Błonia Nadwiślańskie 

Serdecznie zapraszamy!

Zapraszamy na webinarium z cyklu „NatURalna porcja wiedzy na śniadanie"

Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie pełne wiedzy i smaku!

Jeśli interesuje Cię świat lodów, produktów mlecznych i zdrowego odżywiania – nie może Cię zabraknąć!

Start: Poniedziałek 19.05.2025 r.

godz. 9:30 -11.30

W programie:

"Lody bez tajemnic" – dowiedz się, jak powstają najlepsze lody i co kryje się za ich jakością!

Moda na produkty wysokobiałkowe – sprawdź, czy mleko wpisuje się w nowoczesne trendy żywieniowe.

Mleczne pytania, dietetyczne odpowiedzi – praktyczne wskazówki od dietetyka.

 

Spotkaj się z ekspertami z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

To idealna okazja, by połączyć naukę z pasją do dobrego smaku!

Szczegółowy program wydarzenia:

  • Lody bez tajemnic. Cz.1. Porcja lodowej wiedzy (dr hab. inż. Dorota Najgebauer-Lejko, prof. URK)
  • Lody bez tajemnic. Cz.2. Od pomysłu do pucharka (dr hab. inż. Marek Sady, prof. URK)
  • Moda na produkty wysokobiałkowe. Czy białka mleka i wyroby mleczarskie się w nią wpisują?  (dr inż. Marek Szołtysik - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
  • Mleczne pytania, dietetyczne odpowiedzi (mgr Maria Przyborowska-Sapek)

 

Dodatkowe informacje:

  • Po wystąpieniach Ekspertów będzie tradycyjnie krótka sesja Q&A

 

Jak dołączyć do wydarzenia?

Wystarczy kliknąć w link do spotkania (tutaj)

 

Zarezerwuj czas! Będzie merytorycznie i smacznie!